Переяслав-Хмельницька районна рада — Особливих дітей навчали квілінгу і кавовим аплікаціям
Середа, 01 червня 2016 15:24

Особливих дітей навчали квілінгу і кавовим аплікаціям

З нагоди Міжнародного дня захисту дітей та Всесвітнього дня батьків Переяслав-Хмельницький (Київська обл.) районний центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді 1 червня організував роботу творчої майстерні для дітей та молоді з особливими потребами. Із 30 запрошених прибуло 28 учасників заходу з різних сіл району. Місцем зустрічі у Переяславі стала простора зала кафе “Центр”, господарі якого давно співпрацюють зі службою як соціальні партнери.

Нинішнього разу для учасників зустрічі різного віку організатори запропонували чотири майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок, об’ємних картин у техніці квілінг, паперових квітів та орігамі, а ще – картинок з кави. Саме з таким матеріалом учасники творчої майстерні цього разу працювали вперше.  Навчав дітей цьому виду творчості учитель Пологовергунівської школи Ярослав Солодуха, керівник гуртка “Майстерня” районного будинку дитячої творчості.  А незмінними партнерами районного центру соціальних служб в таких заходах є студенти-волонтери з кафедри образотворчого мистецтва педуніверситету.

Знайшла можливість приїхати на свято і майстриня Леся Рибак, яка давно співпрацює з центром і потреби таких дітей та молоді, які зібралися нині, знає як ніхто інший. Адже Леся й сама переживала важкі часи хвороби, проте бажання жити активно й насичено попри свої особливості було дуже сильним і допомогло дівчині здобути професійну освіту, навчитися різним видам творчості, стати в поміч іншим.

– Ми щоразу намагаємося проводити такі заходи для дітей та молоді з особливими потребами не просто заради зустрічі, а щоб вона їм запам’яталися і спілкуванням, і яскравими емоціями, і були корисними та практичними, – зауважує директор центру Любов Онопрієнко. – Радісно чути відгуки батьків та й самих дітей, що вони з радістю їдуть за десятки кілометрів до міста, бо знають, що тут їм буде не просто концерт чи пригощання солодощами, а на них очікує живе спілкування і захоплююче навчання чомусь новому. А саме наші дітки цього потребують як ніхто інший.

Прийшли привітати дітей та їхніх батьків з нагоди такої зустрічі і голова РДА Андрій Пряхін та голова районної ради Петро Качкалда. Вони невимушено поспілкувалися з дітьми та дорослими, цікавилися вподобаннями юних майстрів, потребами батьків, які виховують цих діток.

– Для дітей з особливими потребами і увага має бути особливою, до того ж, не лише від батьків, а й з боку всього суспільства, – зауважив Андрій Пряхін. – Такі діти особливо гостро відчувають простір довкола, настрій оточення, тому й ставлення до них має бути гідним, із повагою. Наша допомога таким родинам не може обмежуватися якимись датами, це має бути постійна підтримка, аби щонайбільше сприяти у вихованні цих дітей, навчанні, всебічному їх розвитку. А насправді діти найбільше потребують просто любові і турботи, чого ніколи забагато не буває.

– У районі не вперше проводиться подібний захід і це стає не просто хорошою традицією, а корисною, добро соціальною справою. Нашим сім’ям з дітьми ми завжди надавали особливого значення, підтримку, і ця робота завжди буде в пріоритеті місцевої влади на всіх рівнях: від сільського голови до депутата районної ради. А нині головне їм побажання від нас мирного неба, здоров’я і побільше таких приємних та радісних подій і свята у їхньому житті.

Кожен учасник творчої майстерні мав нагоду спробувати свої здібності на різних секціях, а виготовлені власноруч сувеніри вони повезли додому як власне досягнення. Світлана Бутник, начальник відділу у справах дітей РДА для учасників зустрічі приготувала на подарунок м’які іграшки, а центр соціальних служб традиційно запросив дітей і на солодке частування.