Переяслав-Хмельницька районна рада — Про що писав «Вісник» протягом 2018 року
П'ятниця, 28 грудня 2018 08:42

Про що писав «Вісник» протягом 2018 року

«Медична реформа триває. Пора обирати сімейного лікаря» (12 січня)

2018 рік став знаменним для медицини Переяславщини. Наші земляки досить активно підписували декларації-угоди на майбутнє обслуговування із сімейними лікарями та педіатрами. Керівниками медичних закладів, які набули статусу комунальних некомерційних підприємств: Центру первинної медико-санітарної допомоги та Центральної районної лікарні на конкурсній основі стали відповідно Наталія Царенок та Лариса Кузьменчук. З ними укладено відповідні контракти терміном на 3 роки. Багаторічний керівник ЦРЛ Володимир Якименко звільнився з посади 31 липня.

«Переяславці створили притулок для реабілітації бездомних собак» (2 лютого)

Активісти на території ТОВ «Рембудреставрація» облаштували притулок для післяопераційної реабілітації стерилізованих бездомних собак. Для його підтримки надають фінансову й матеріальну допомогу і міська влада, і пересічні переяславці. Саме його успішне функціонування стало стимулом для депутатів міської ради прийняти рішення про розміщення постійно діючого притулку для відловлених на вулицях міста тварин на території неподалік річкового порту.

«Юрій Клименко – голова Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації» (13 квітня)

7 квітня головою райдержадміністрації призначено Юрія Клименка, добре знаного на Переяславщині, адже цей уродженець с. Ташань у різний час працював тут заступником голови РДА, керуючим справами виконавчого апарату районної ради. На офіційному представленні, яке проводив губернатор Олександр Горган, Юрій Васильович пообіцяв: «Разом з вами зробимо все можливе, щоб Переяславщина вийшла до першої трійки лідерів серед районів Київської області».

«Переяславці прогресують у «Слов’янській хвилі»
кожного року» (8 червня)

Дванадцяті змагання з тріатлону «Слов’янська хвиля» стали рекордними щодо участі в них переяславців – аж 10 їх вийшло на старт. Зокрема в складі естафетної команди виступив міський голова Тарас Костін (на етапі плавання). Найбільшого успіху досягли наші земляки Віктор Куйбіда, Михайло Бобик та Анатолій Тірбах, які перемогли командою. Вітали всі і Антона Мамітька, який вперше з-поміж переяславців став призером в індивідуальних змаганнях – виборов «бронзу».

«Дівчатка отруїлися у таборі «Славутич» (6 липня)

Увечері 2 липня до реанімаційного відділення ЦРЛ із гострою кишечною інфекцією потрапила 8-річна киянка. Вона впала в кому, з якої уже не вийшла: 8 вересня померла в лікарні «Охматдит». Діагноз – енцефаліт. Інші 11 дівчат з цієї ж групи юних гімнасток, які потрапили до медізолятора дитячого табору «Славутич» (у таборі вони тренувалися і відпочивали), не постраждали. Слідство не закінчене, табір не припиняв роботи і прийняв всі наступні зміни дітей.

«У центрі Переяслава з’явиться новий тротуар-«вишиванка» (7 вересня)

Черговий тротуар з плиток-фемів з викладеним українським орнаментом з’явився в місті у вересні – від центральної аптеки до критого ринку. При цьому назовсім зникла традиційна калюжа біля приміщення ЗОШ №2. А невдовзі розпочалося виготовлення сучасного тротуару від Борисоглібської площі до автовокзалу. Роботи біля колишнього гастроному №2 уже наполовину завершені.

«Найкраща серед навчальних закладів Дівичківської ОТГ – Стовп’язька школа» (7 вересня),
Студениківська громада: за перший рік зроблено багато. А плани – ще амбітніші» (7 грудня)

Перший рік існування обох об’єднаних територіальних громад Переяславщини – Дівичківської і Студениківської – видався успішним: сформовано команди фахівців-однодумців, реалізовано цілу низку проектів. Всі члени громади усвідомили: тепер зовсім інший рівень фінансових можливостей, тож плани можна будувати все амбітніші.

«Унікальний медовий фестиваль агітує оберігати бджіл» (14 вересня)

Хоцьківський фермер Володимир Бузницький та почесний апітерапевт України втілили унікальний для нашого краю проект – перший еко-арт-фестиваль «Медовий Баштан». Провели прямо на полі з кавунами. У програмі – не лише продаж меду та виступи художніх колективів, а й безкоштовні сеанси бджололікування (апітерапії).

«Олександр Горган подарував місту інноваційне обладнання на два мільйони» (21 вересня)

Переяславці як завше на День міста приймали подарунки. Цього разу найдорожчий – вартістю 2 млн гривень – вручив голова КОДА: сертифікат на екологічне обладнання. Стан довкілля з його допомогою можна відслідковувати онлайн. Трьох Почесних громадян міста: Віктора Дзюбу, Любов Томенко та В’ячеслава Саулка теж вітали цього дня. А окрасою концертної програми став півторагодинний виступ Національного президентського оркестру.

«Чирський міст відкрито! Він ремонтувався із серпня»
(16 листопада)

Завершено майже тримісячний період ремонту дуже важливого для Переяславщини мосту на дорозі, яка веде з міста у напрямку траси Київ – Харків. Ремонту цієї переправи через р. Броварка, потреба якого існувала вже кілька років, домігся наш земляк, заступник голови обласної парторганізації «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Віталій Ярема. Загалом значно покращали автошляхи по всій Переяславщині – виконано робіт з їх ремонту на 22 млн грн.

«Рекордні 300 тисяч тонн зерна виростили хлібороби Переяславщини» (23 листопада)

Було чим похвалитися на цьогорічних урочистостях з нагоди Дня працівників сільського господарства – загальний валовий збір зернових у районі склав 300 тисяч тонн. Для порівняння – торік було на сто тисяч менше. Нагороджували і керівників агрогосподарств з багаторічним досвідом, і молодих спеціалістів. Усіх учасників свята пригостили короваєм із нового врожаю – хліб удався смачний!

«ТЕС отримала «зелений» тариф і починає виробляти електрику» (7 грудня)

ТОВ «ЕПГ «Югенергопромтранс», яке збудувало в Переяславі теплоелектростанцію на біомасі, здолало всі перешкоди на шляху до її відкриття і отримало 30 листопада від держави «зелений» тариф для реалізації виробленої електроенергії. Без «зеленого» тарифу економічного сенсу існування станції немає. Вся генерована електрика надходить до ДП Енергоринок.

«В’ячеслав Саулко хотів, щоб саме патріарх Філарет
освятив збудований ним храм» (14 грудня)

Довгоочікувана в церковному житті Переяслава подія відбулася 8 грудня: в Підварках освятили величний храм на честь святого Володимира. Освячення провів предстоятель УПЦ КП Філарет, а перше причастя – митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній. Знаменно, що рівно через тиждень Епіфанія на об’єднавчому соборі в столичному Софійському соборі церковні ієрархи оберуть першим предстоятелем єдиної помісної української церкви.

«Новим Почесним громадянам району зал аплодував
стоячи» (14 грудня)

На урочистостях з нагоди Дня місцевого самоврядування посвідчення та нагрудні знаки цьогорічним лауреатам звання «Почесний громадянин Переяслав-Хмельницького району» вручили Вірі Яремі (с. Строкова), Софії Сороковій (с. Циблі), Тетяні Бородіній (с. Вовчків). Особливо колектив «Вісника» порадів присвоєнню цього звання Софії Федорівні, яка і в свій 81 рік залишається активним дописувачем нашої газети.

Підготував Валерій Шкребтієнко