Переяслав-Хмельницька районна рада — Біля «Нібулону» стоять великі черги з зерном
Середа, 14 листопада 2018 16:41

Біля «Нібулону» стоять великі черги з зерном

Звернутися до керівництва ТОВ СП «Нібулон» філія «Переяславська» щодо надання квоти агровиробникам Переяслав-Хмельницького району в першочерговості здачі своєї продукції на термінал або ж виведення їх у окрему чергу. Підтримати таке звернення офіційно закликала депутатів на сесії районної ради 8 листопада Любов Кузькова, начальник відділу агропромислового розвитку РДА.

— З такою ініціативою звернулися до нас фермери та виробники району і попросили допомоги, — коментує «Віснику» Любов Кузькова. — Як вони наголошують, і про це йдеться у тексті звернення, вже декілька тижнів поспіль в’їзд до терміналу на здачу зерна «заблокований» довжелезними чергами. Перевантажені фури з усієї України везуть «Нібулону» свою сільгосппродукцію на продаж. При цьому нещадно руйнуються дороги у Переяслав-Хмельницькому районі. А їхній ремонт, забезпечення інших потреб соціальної сфери наших громад відбувається за рахунок податків та благодійної допомоги насамперед місцевих виробників. Тож ми маємо захисти їхні інтереси в питанні організації приймання зерна на терміналі. Там черги розтягуються на десятки кілометрів, водії змушені жити в машинах по декілька днів. І це особливо несправедливо щодо наших агровиробників.

Сесія без заперечень включила це питання додатково до порядку денного і депутати ухвалили позитивне рішення.

• * * *

Проте навіть офіційне звернення не може одномоментно вирішити проблему, що склалася: транспорт досі стоїть у тривалих очікуваннях на в’їзд до зернового терміналу, а з суботнього вечора до вівторка 13 листопада кукурудзу там не приймали взагалі.

Цього року аграрії зібрали щедрий урожай. Та як  очевидно з цього факту, впоратися з ним виходить складно, бо своїх можливостей для сушки та зберігання мають далеко не всі виробники, а тим більше в таких обсягах. Що вже казати, коли навіть такі великі елеватори не встигають оперативно приймати все збіжжя. В них повна завантаженість? Не вистачає ємностей чи потужностей для сушіння?

Керівник філії «Переяславська» Артем Новохатько в телефонній розмові з журналістом «Вісника» відмовився офіційно надавати  чи підтверджувати свій коментар з цього приводу. Порадив дочекатися письмової відповіді з головного офісу компанії. Між тим визнав, що він уже обговорював з керівництвом району цю ситуацію. Каже, завжди налаштовані на співпрацю. Зауважує, що спілкуються з постачальниками, з якими укладені договори, щодо конкретних дат їх відвантаження. Більше того навіть попереджають водіїв крайнього транспорту у черзі  щодо можливого часу, коли зможуть їх прийняти.

Зрозуміло, що рішення: чекати водіям добу-другу чи повернутися додому приймає той, хто оплачує перевезення. Заручниками ж такої ситуації стали передусім якраз водії цього транспорту. І ціною є не тільки втрачені ресурси, час, а й, на жаль, людське життя.

Наприкінці минулого тижня там сталася трагедія: помер один із водіїв КАМАЗу, що привіз зерно. Він очікував своєї черги, а вночі грівся з допомогою автономної пічки. З невідомої причини: чи несправність обладнання чи щось інше, та чоловік задихнувся.

Останні дві доби на Переяславщині температура опускається вночі вже до 4-7 градусів морозу. Сьогодні надвечір почався сніг.

Валентина БАТРАК