Переяслав-Хмельницька районна рада — "Українцям не вистачає згуртованості"
Вівторок, 23 січня 2018 11:33

"Українцям не вистачає згуртованості"

Урочисте зібрання з нагоди відзначення Дня Соборності України відбулося сьогодні в залі Переяслав-Хмельницької районної ради (Київська обл). На нього запросили всіх працівників райдержадміністрації і районної ради, районних служб та підрозділів. Ведучі Павло Рекун та Юлія Ковалівська розпочали з відеопрезентації про найзначиміші віхи боротьби українського народу за право на самовизначення і незалежність  в період 1917-1921 рр. Цю тему у своїй промові продовжив Юрій Бобровнік, перший заступник голови РДА аналізом причин затяжної і трагічної визвольної боротьби українців:

– Чому на кожному етапі ми зазнавали поразки? Бо не вистачало згуртованості і масштабного мислення. У 1919 році тодішній український уряд не зумів зберегти свою армію, не побачивши в ній потребу, тому російські війська на чолі з Муравйовим захопили Київ і закріпили в країні більшовицьку владу. І сьогодні ми повинні усвідомлювати вирішальну роль української армії, підтримуваної народом, у збереженні незалежності та суверенності кордонів України. Усі представники нинішнього суспільства повинні знайти спільну мову в частині оборони української держави.

Олена Розовик, завідувачка архівним відділом РДА, презентувала історичний екскурс сторінками 100-річної визвольної боротьби завдяки матеріалам інфографіки, підготовленим Українським інститутом національної пам’яті до цієї дати.

– Для чого ми відзначаємо такі дати? – розпочала риторично Олена Іванівна. – Щоб сказати самим собі: Україна – моя держава, сказати сусідам-країнам: ми, українці, були, є і будемо. І ще – подякувати і вшанувати тих хлопців, які в негоду стоять на захисті наших кордонів, а ми тут сидимо в теплих залах.

Андрій Пряхін, голова РДА, першим розпочавши виступи, наголошував на сьогоденні:

– Ми досі  боремося  за те, щоб той акт злуки і проголошення української держави, ухвалений сто років тому, почав діяти не тільки на пері як документ, а жив у кожному серці. Для цього кожному з нас необхідно день починати з хорошого, а не критики когось, хай і маленькими корисними справами щоденно творити добро для блага всіх українців.

Наприкінці заходу голова подякував Олені Розовик за те, що вона зберігає історію не тільки в архівних паперах, а й популяризує її та доносить громаді, принагідно привітавши її з днем народження, вручив букет.

Зібрання завершили музичним номером у виконанні Оксани Ковальчук, а керівники району понесли квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку та пам’ятному знака Героям Небесної Сотні.